Is ontbijtkoek gezond?

ontbijtkoekOntbijtkoek, ook wel peperkoek, kruidkoek of honingkoek genoemd, wordt door veel mensen als broodvervanger of tussendoortje gegeten.

In 2011 werden er ongeveer 100 miljoen ontbijtkoeken verkocht. Dat zijn er gemiddeld 6 per persoon. Best een populair koekje dus.

Maar ondanks de populariteit wordt ons regelmatig de vraag gesteld ‘is ontbijtkoek gezond?’ Laten we voordat ik deze vraag beantwoord eens kijken naar wat er precies in zit…

Ingrediënten:

Bij dit voorbeeld gaan we uit van Peijnenburg ontbijtkoek naturel.

 • Glucose-fructosestroop
 • Roggebloem
 • Suiker
 • Plantaardige oliën en vetten
 • Rijsmiddelen (natriumbicarbonaat, zuurnatriumpyrofosfaat)
 • Specerijen
 • Aroma
 • Gebrande suiker

En laten we dan ook meteen maar even kijken naar de voedingswaarden per 100 gram…

Voedingswaarden:

Voedingswaarde Per 100 gram
Energie 1.323 kJ / 312 kcal
Eiwit 2,7 g
Koolhydraten- waarvan suikers 70 g40,8 g
Vet- waarvan verzadigd 1,6 g0,6 g
Voedingsvezel 3,1 g
Natrium 0,2 g

ontbijtkoek-veel-suikerWat mij zelf direct opvalt is de enorme hoeveelheid suiker in de ontbijtkoek. 40,8 gram per 100 gram! Dus ruim 40% van dit voedingsproduct bestaat uit suiker. Wow! Dat is wel heel erg veel! Nu heeft Peijnenburg ook een ‘Minder Suiker’ variant. En eerlijk is eerlijk, er zit minder suiker in…

‘Slechts’ 25,5% van deze variant bestaat uit suiker.

Nog steeds veel te veel naar onze mening. GezondAfvallen.nl adviseert om te focussen op voedingsproducten met een suikerpercentage onder de 6%.

Veel mensen weten ondertussen wel dat suikers grotere dikmakers zijn dan vetten. Dus een product wat voor 25,5 tot 40% uit suiker bestaat levert een grote bijdrage aan overgewicht.

Vezels

Voor een goede darmwerking en langzame suikeropname (zeer belangrijk als je wilt afvallen) is het belangrijk dat een voedingsproduct voldoende vezels bevat. In de naturel variant van Peijnenburg zit per 100 gram 3,1 gram voedingsvezels. Dit is ongeveer vergelijkbaar met witbrood. De koek bevat dus weinig vezels.

Ik hoor en lees regelmatig dat ontbijtkoek laxerend zou werken. Wist je al dat dit een fabeltje is? Maar door de lage hoeveelheid aan vezels draagt het nou ook niet echt bij aan een goede stoelgang.

Acrylamide

Acrylamide is een stof die wordt gebruikt als grondstof voor het maken van plastic. Deze stof, waar wereldwijd ongeveer 100 miljoen ton per jaar van wordt geproduceerd, zit bijvoorbeeld in sigarettenrook. En je verwacht het misschien niet, ook ontbijtkoek bevat acrylamide. Deze stof is mogelijk kankerverwekkend.

Conclusie

In ontbijtkoek zitten grote hoeveelheden suiker, glucose- en fructosestroop. Sommige koeken bevatten meer dan 40% suiker! Wanneer je ontbijtkoek eet krijgt je bloedsuikerspiegel een flinke opdonder. Het grote glucose overschot wordt opgeslagen als lichaamsvet. De vraag ‘is ontbijtkoek gezond’ kun je na het lezen van dit artikel zelf wel beantwoorden. Ik hap in ieder geval liever naar een havermoutkoekje.

Gezonde alternatieven

In plaatst van ontbijtkoek kun je beter kiezen voor gezondere producten die langzamere koolhydraten, veel minder suiker en meer voedingsvezels bevatten zoals:

 • Havermout
 • Volkorenbrood
 • Speltbrood
 • Roggebrood

happen-naar-suiker

Eet jij (regelmatig) ontbijtkoek? Zo ja, blijf je dat doen na het lezen van dit artikel? En zo nee, wat is je mening hierover? Laat een berichtje achter… we horen graag je ervaringen en dat is ook leuk voor andere lezers.

email

Vond je dit een nuttig artikel?

Schrijf je dan nu GRATIS in en ontvang:

 • Updates: Mis geen artikel meer. Ik hou je op de hoogte.
 • Extra informatie: Ontvang de GezondAfvallen.nl nieuwsbrief
  vol waardevolle informatie en leer hoe je met de GezondAfvallen.nl
  levensstijl voor altijd slank, fit en energiek kunt zijn.

Vul hieronder je voornaam en e-mailadres in en kies voor een gezond leven...
9

Reacties op dit artikel. Wil jij ook reageren?

Reageer
Reacties
 1. Goed artikel, de vraag is het gezond is een hele lastige. Is bijvoorbeeld mais gezond. één ding is zeker, als die van Monsanto afkomt niet (Agent Orange resistent, het ontbladerings middel gebruikt in de vuile oorlog in vietnam). Zijn bananen gezond…ook die vraag is lastig, die van Dole zijn bespoten met DDT (zie aanval op vrijheid van meningsuiting door Dole op zweedse film bananas!* ) dus …tja dat heb je met angelsaksisch denken. Het gaat het om de knikkers, niet om gezondheid. Met dank aan de USA. Zijn de suikervervangers in frisdank dan wel zo gezond? Krijg je wel wat je denkt wat je koopt. Keurings dienst van waarde geeft daar gelukig op een leuke manier kijk op. Gewoon te vinden op uitzending gemist.

 2. Hoi Dino,

  Ik heb ondertussen de film Bananas!* gezien (bedankt voor je tip, kende deze nog niet). Het toont maar weer eens hoeveel macht de grote voedingsgiganten kunnen hebben. Wat ik ook een zeer interessante film vond is Hungry For Change, ken je die al?

  Om nog even on topic te blijven, in steeds meer onderzoeken komt naar voren dat niet zozeer vet maar juist suiker de grootste boosdoener is van overgewicht (en hart- en vaatziekten). En met suikerpercentages van 25,5 a 40% in ontbijtkoek gaan bij mij dan alarmbellen rinkelen.

  Groetjes,
  Tycho

  Ps Keuringsdienst van Waarde staat hier regelmatig op ;-)

 3. Ben ik even blij met dit nieuws, ik at soms ook ontbijt koek alleen voor de stoelgang, maar dat is dus nu voorbij wat ik mag eigenlijk geen suiker. Nooit geweten dat er zoveel suiker in zat. Hartelijke dank voor deze informatie.

 4. Hoi Carla,

  Graag gedaan :-)

  Groetjes,
  Tycho

 5. Goed om dit te lezen. Vaak eet ik een plak(je) ontbijtkoek als vervanger van de voor mij ongezonde tussendoortjes (koek, snoep). Dit is dus eigenlijk helemaal niet zo gezond?! Bedankt. Ik vind trouwens op deze website heel veel handige tips die ik ga proberen te gebruiken.

  groetjes!

 6. Goed om zo iets te weten van ontbijtkoek want ook ik heb diabetes type 2. Bedankt!

 7. Hoi,

  Ook ik at regelmatig bij het ontbijt een sneetje peperkoek omdat ik dacht dat het de darmwerking bevorderde. (Ik moet zeggen, sinds ik havermout eet is dat een pak minder tot niets meer geworden eigenlijk, ik at het met volkoren of speltbrood, en nu eet ik eigenlijk geen brood meer behalve in het weekend)

  Ik had eigenlijk geen idee dat het zo ongezond was…
  De soort waar ik voor koos was die van “Céréal – sugar control”, met fructose.
  Bij de voedingswaarden is het volgende te lezen (per 100 g) :
  Energiewaarde 321 kcal
  Eiwitten 3,3 g
  Koolhydraten 74 g
  waarvan 37 g suikers
  waarvan 29 g fructose
  Vetten 1,3 g
  waarvan verzadigd 0,3 g
  Voedingsvezels 2,6 g
  Natrium/Sodium 0,13 g

  Dat is dus ook een pak suikers kennelijk… En ik las net ook dat “fructose” niet echt gezonder is dan suiker, integendeel eigenlijk? Daar wordt nochtans heel erg meegezwaaid bij zogezegd “gezonde” producten. Toch wel wat verraderlijk dan?

  Ivm vezels : wanneer is iets nu echt “vezelrijk” of niet? Vanaf hoeveel g per 100 g?

  Groetjes!

 8. Hoi Davina,

  Fabrikanten proberen op allerlei manieren hun producten gezonder te laten lijken. Met mooie kreten en verhalen op de verpakking lijkt zo’n product dan op het eerste gezicht redelijk gezond. Maar laat je niet voor de gek houden. Fructose is inderdaad ook zeer ongezond en 37 gram suiker per 100 gram is nog steeds extreem hoog.

  Wat betreft de voedingsvezels, mik op een totale vezelinname van 30 a 40 gram per dag. Deze vezels kun je bijvoorbeeld halen uit producten als havermout, groenten en peulvruchten.

  Groetjes,
  Tycho

 9. Wat zijn gezonde tussendoortjes met zo weinig mogelijk suiker erin?
  Welke havermoutkoeken bedoel je, merk? Waar koop je ze?
  Is speculoos een betere vervanger voor ontbijtkoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*